Alro a înregistrat profit operațional, în situaţia unei pierderi nete ajustate preliminare* de 141 milioane de lei, în 2014
Lun, 16/02/2015 - 10:03
Date financiare și operaționale
- Cifră de afaceri de 2 miliarde de lei, față de 1,95 miliarde de lei, în 2013
- EBIT pozitiv de 51 milioane de lei, față de un EBIT negativ de 211 milioane de lei, în 2013
- Pierdere netă ajustată de 141 milioane de lei, faţă de o pierdere netă ajustată de 86 milioane de lei în 2013
- Vânzări de aluminiu primar de 140.000 tone, nivel similar cu cel din 2013
- Vânzări de aluminiu procesat de 77.000 tone, comparativ cu 71.000 tone, în 2013
Slatina, 16 februarie 2015 – Alro S.A. (BVB: ALR, “Compania” sau “Alro”), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est a înregistrat la 31 decembrie 2014 o pierdere netă ajustată preliminară* de 141 milioane de lei, comparativ cu o pierdere netă ajustată de 86 milioane de lei, în 2013, în conformitate cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS). Cifra de afaceri a Companiei a crescut cu 2% în 2014, comparativ cu 2013, la două miliarde de lei, de la 1,95 miliarde de lei, în anul anterior.
„Măsurile de creştere a eficienţei operaţiunilor noastre, de reducere a consumurilor de energie şi investiţiile de circa 500 de milioane de dolari realizate în ultimii 10 ani ne-au ajutat să înregistrăm un rezultat operațional pozitiv, în ciuda unor factori externi companiei care au continuat să afecteze negativ rezultatul final,” a declarat Marian Năstase, Președintele Consiliului de Administrație al Alro S.A.
„Taxele asupra energiei, prețul încă scăzut al aluminiului pe piețele internaționale și aprecierea semnificativă într-un timp foarte scurt în decembrie a dolarului american au făcut ca şi anul trecut să continuăm să înregistrăm pierderi. Suntem încrezători, însă, că măsurile recente de reducere cu până la 85% a cotei de certificate verzi pentru industrie, aprobate la finele lui 2014, vor avea un impact pozitiv asupra activităţii noastre. Acestea, împreună cu noile tehnologii implementate şi cu creşterea eficienţei ne vor permite să continuăm strategia de dezvoltare pe termen lung", a mai adăugat Marian Năstase.
Rezultatele Companiei au fost influenţate semnificativ, și în 2014, de costurile cu eco-taxele generate de schema de supracompensare a sectorului de energie regenerabilă, Alro înregistrând cheltuieli de 550 milioane lei pentru certificatele verzi şi pentru taxa de cogenerare în ultimii patru ani, din care 130 milioane de lei în 2014.
În plus, anul 2014 a continut să fie marcat de un preț scăzut al aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra (LME), acesta atingând un nou minim istoric al ultimilor cinci ani de 1.642 USD/ tonă în luna februarie 2014, deşi media anului a fost similară cu cea a lui 2013, respectiv 1.867 USD/ tonă, faţă de 1.845 USD/ tonă.
În acest context internaţional dificil, marcat, încă din 2013, de restructurări şi de închideri de capacităţi de producţie, Alro a continuat programele de creştere a eficienţei, pentru a-şi menţine competitivitatea la nivel internaţional. Astfel, au fost înregistrate efecte pozitive ca urmare a operării capacităţii de reciclare a deşeurilor de aluminiu, atât la nivel de consum energetic, cât şi la nivel de cost al materiei prime. În plus, Compania a crescut, constant, vânzările de produse cu valoare adăugată mare, pentru care marja de profit este superioară.
În aceste condiţii, Alro a înregistrat un EBIT pozitiv de 51 milioane de lei, faţă de un EBIT negativ de 211 milioane de lei, în 2013.
Compania a continuat să mizeze pe dezvoltarea sectorului de aluminiu procesat. Anul trecut, producţia totală de aluminiu primar a fost de 263.000 de tone, în timp ce producţia de aluminiu procesat a atins 78.000 de tone, în creştere cu 7.000 tone faţă de 2013. În 2014, Alro a înregistrat o creştere a vânzărilor pentru produsele cu valoare adăugată mare cu 6.000 de tone, în timp ce segmentul de aluminiu primar a raportat vânzări similare cu cele din 2013.
Rezultatele financiare preliminare sunt disponibile într-un document separat pe website-ul Alro S.A.: www.alro.ro
* Rezultatul net ajustat reprezintă rezultatul net plus/(minus) cheltuială/(venit) cu/din deprecierea imobilizărilor, plus/(minus) pierdere/(câștig) din instrumente financiare derivate care nu se califică pentru aplicarea contabilității de acoperire a riscurilor, plus/(minus) cheltuieli/(venit) cu/din impozitul pe profit amânat.
Având în vedere impactul semnificativ generat de marcarea la piață a instrumentelor financiare derivate care nu se califică pentru contabilitatea de acoperire, începând cu primul trimestru al anului 2013, Conducerea Companiei a decis că indicatorul, Rezultat net ajustat reprezintă un indicator mult mai relevant pentru a urmări performanța financiară a Companiei.
Cifrele pentru Alro S.A. incluse în acest comunicat de presă reprezintă rezultate financiare preliminare și sunt raportate în conformitate cu Ordinul Ministrului Finanțelor Publice nr. 1286/2012 cu modificările ulterioare, care este în conformitate cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) adoptate de Uniunea Europeană, cu excepția IAS 21 Efectele variației cursurilor de schimb valutar cu privire la moneda funcțională. Rezultatele financiare preliminare nu sunt auditate și nu cuprind rezultatul testului de depreciere a investițiilor în filiale. Ca urmare, rezultatele finale auditate ale Alro S.A. pentru anul 2014 pot diferi semnificativ faţă de cele incluse în acest comunicat de presă.
Pentru mai multe informaţii vă rugăm contactaţi:
Florenta Ghita
Premium Communication
București
Telefon +40 (0) 21 411 01 52
Email florenta.ghita@premiumpr.ro
Notă pentru editori:
Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. Alro este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa.
Principalele pieţe de desfacere pentru produsele Alro sunt Uniunea Europeană (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania şi România). Compania are exporturi în SUA şi Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calităţii şi are certificatele NADCAP şi EN 9001 pentru unităţile de producţie pentru industria aerospaţială, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metals Exchange – LME), cât şi standardele internaţionale pentru produsele laminate plate.