Grupul ALRO a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de peste 2,1 miliarde lei în semestrul I 2022
Mie, 08/10/2022 - 09:13
- Cotațiile LME au continuat să crească în prima parte a anului 2022, atingând o medie de 3.082 USD în S1 2022, mai mare cu 37% față de S1 2021;
- Cererea de aluminiu a continuat să crească în T1 2022, cu accent pe produsele sofisticate, în timp ce în T2, a început să încetinească;
- Profitul net al Grupului ALRO a fost de 15,3 milioane lei în S1 2022, comparativ cu o pierdere netă de 47,6 milioane lei înregistrată în S1 2021;
- Prețurile nesustenabile de pe piața energiei au forțat Grupul ALRO să ia măsuri decisive menite să păstreze valoarea activelor Grupului și istoria sa de peste 60 de ani;
- Filiala din aval a ALRO, Vimetco Extrusion, a extrudat prima bară folosind noua presă de extrudare de profile de aluminiu de ultimă generație, în urma unei investiții de aproximativ 10 milioane EUR
Slatina, 10 august 2022- ALRO S.A. (BVB: ALR, “Compania” sau “ALRO”), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție, anunță astăzi rezultatele financiare consolidate și individuale pentru perioada de șase luni încheiată la 30 iunie 2022. Cifra de afaceri a Grupului a crescut la 2,1 miliarde lei în S1 2022, față de 1,5 miliarde lei, datorită cererii mai mari de aluminiu de pe piețele internaționale și nivelurilor îmbunătățite ale LME. EBITDA1 Grupului a crescut, de asemenea, la 219,6 milioane lei (S1 2021: 144 milioane lei). Rezultatul net a fost un profit net de 15,3 milioane lei în S1 2022 (S1 2021: pierdere netă de 47,6 milioane lei), ca urmare a măsurilor rapide și decisive implementate la nivelul Grupului pentru a diminua efectele prețurilor energiei care au atins niveluri nesustenabile.
„În primul semestru al anului 2022, cererea a încetinit, s-au materializat niveluri foarte ridicate ale inflației și niveluri record ale ratelor dobânzilor, toate acestea adăugând presiuni suplimentare asupra companiilor și forțându-ne să dăm dovadă de adaptabilitate și să ne schimbăm modelul de afaceri începând cu anul 2022. În consecință, am decis să suspendăm temporar activitatea de producție a trei hale de electroliză la ALRO începând cu ianuarie 2022 și întreaga producție de alumină la ALUM, începând cu luna august 2022”,a declarat Marian NĂSTASE, Președintele Consiliului de Administrație, ALRO. „Am făcut acești pași decisivi ținând cont de o serie de măsuri tehnologice care permit o repornire rapidă și eficientă atunci când condițiile pieței de energie revin la normal. Prin urmare, la ALRO, noul model de afaceri aplicat în S1 2022 s-a dovedit de succes, acesta constând în cumpărarea de metal primar rece de pe piață pentru a menține sau chiar a crește producția de produse prelucrate, ajustând, în același timp, producția de bunuri din aluminiu mai puțin profitabile. Prin urmare, am realizat vânzări crescute de produse din aluminiu prelucrat, profitând de cererea puternică de plăci pentru sectorul aeronautic și de produse extrudate”, a adăugat Marian NĂSTASE.
Evoluția pieței
Cotația aluminiului s-a situat la niveluri de peste 3.000 USD/tonă în T1 2022, în timp ce în T2 2022 a fost vizibilă o tendință descendentă cu valori în jur de 2.500 USD/tonă, în luna iunie. Media pentru prima jumătate a anului 2022 a fost de 3.082 USD/tonă, cu 37% mai mare decât în S1 2021, când media a fost de 2.246 USD/tonă. În 2022, cea mai mare valoare a LME a fost de 3.985 USD/tonă înregistrată în martie, în timp ce în S1 2021, LME a atins un nivel maxim de 2.565 USD/tonă în luna mai 2021.
În prima jumătate a anului 2022, piețele locale și mondiale au fost afectate de o criză energetică, adâncită și mai mult de conflictul din Ucraina. Creșterea prețurilor la energia electrică, începând cu a doua jumătate a anului 2021 și primul trimestru al anului 2022, a afectat grav producătorii de aluminiu din Europa, mai multe fabrici de aluminiu electrolitic reducându-și producția sau chiar închizându-se complet.
Criza energetică a fost și mai accentuată în România, cu prețuri prohibitive la electricitate și la gazele naturale. Astfel, prețul energiei electrice a crescut de la 60 EUR/MWh în T1 2021, depășind 500 EUR/MWh în T2 2022. Aceeași tendință a urmat și cotația gazelelor naturale, urcând de la 18 EUR/MWh în T1 2021 la peste 180 EUR/MWh în T2 2022. Mai mult, piața din România a înregistrat un deficit de energie electrică și gaze naturale. Prețul certificatelor de emisii CO2 a crescut și el de la cca. 25 EUR/certificat, la sfârșitul anului 2020, până la peste 90 EUR/certificat.
Analiza financiară și operațională
Vânzările Grupului în S1 2022 au fost de 2,1 miliarde RON, mai mari cu 39% față de cele din perioada similară din 2021 (respectiv 1,5 miliarde RON). Grupul a beneficiat, în semestrul I 2022, de creșterea cererii de plăci și produse extrudate, cele mai profitabile produse ale Grupului, de tendința ascendentă a cotațiilor LME și de cursul de schimb favorabil.
Grupul și-a continuat programul de investiții care vizează reducerea dependenței de energie electrică prin creșterea cantității de metal topit din deșeuri reciclate, creșterea fiabilității operaționale a echipamentelor critice și îmbunătățirea eficienței energetice a echipamentelor și proceselor tehnologice.
Programul de investiții al ALRO pentru 2022, de aproape 23 milioane USD (circa 115 milioane lei), cuprinde proiectele necesare pentru atingerea cantității de metal, după noul model de afaceri adoptat de Grup pentru 2022.
Mai mult, în iunie 2022, filiala din aval a ALRO, Vimetco Extrusion, a extrudat prima bară folosind noua presă de extrudare a profilelor de aluminiu de ultimă generație, în urma unei investiții de aproximativ 10 milioane EUR (suma cheltuită în S1 2022 a fost de 41 de milioane lei și de 4 milioane lei în S1 2021). Această nouă presă susține strategia Grupului de a crește capacitatea de producție pentru produsele din aluminiu cu valoare adăugată mare, oferind astfel clienților săi un portofoliu diversificat de soluții personalizate.
Pe lângă investițiile în tehnologie și în calitatea produselor, ALRO a fost nevoită să ia măsuri decisive pentru a păstra valoarea activelor Grupului și pentru a diminua parțial creșterea costurilor cu energia. Astfel, ALRO si-a redus producția de aluminiu primar cu 60% prin suspendarea temporară a activității a trei hale de electroliză, în timp ce ALUM și-a suspendat activitatea de producție începând cu luna august 2022.
Deși ALRO s-a confruntat cu un prim semestru al anului 2022 plin de provocări, fiind una dintre companiile majore din România și un pilon al societății, a oferit și ajutor umanitar refugiaților din Ucraina în valoare de 300.000 de lei. ALRO și ALUM au donat medicamente, produse medicale, articole de uz personal și combustibil pentru refugiați, copii și adulți. ALRO s-a alăturat și campaniei lansate de Guvernul României, „Ucraina – Împreună ajutăm mai mult”, în timp ce ALUM a susținut acțiunile autorităților locale de găzduire a refugiaților. Mai mult, în luna martie 2022, ALRO și Vimetco Extrusion au aprobat înființarea de centre de sprijin „Blue Dot” special concepute pentru copiii refugiați și familiile acestora, oferind soluții imediate și pe termen lung. Astfel, ALRO s-a alăturat campaniei UNICEF în România cu 200.000 de lei, iar Vimetco Extrusion a susținut această inițiativă cu 100.000 de lei.
Aceste rezultate financiare sunt disponibile într-un document separat pe site-ul Web al Companiei, Categoria Relații cu Investitorii, Secțiunea Raportări financiare: http://www.alro.ro/ri/rapoarte-alro și la link-ul de mai jos:
1 EBITDA: reprezintă profit înainte de impozitare, de alte câștiguri și pierderi financiare, de amortizare și depreciere;
Cifrele pentru ALRO și Grupul ALRO incluse în acest comunicat de presă sunt raportate pe baza situațiilor financiare interimare consolidate și individuale ale ALRO și ale filialelor sale (denumite în continuare Situații financiare condensate) pentru cele perioada de șase luni încheiată la 30 iunie 2022, sunt ne-auditate și au fost pregătite în conformitate cu IAS 34 Raportare financiară intermediară adoptată de Uniunea Europeană (UE). Politicile contabile sunt în conformitate cu Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr. 2844/2016, cu modificările ulterioare, care este în conformitate cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) adoptate de Uniunea Europeană (UE), cu excepția IAS 21 Efectele modificărilor cursurilor de schimb valutar privind moneda funcțională, cu excepția prevederilor din IAS 20 Contabilitatea subvențiilor guvernamentale privind recunoașterea veniturilor din certificate verzi și cu excepția prevederilor IFRS 15 Venituri din contracte cu clienții privind veniturile din impozite de conectare la rețeaua de distribuție.
Marian-Daniel NĂSTASE | Gheorghe DOBRA |
Președintele Consiliului de Administrație | Director General |
Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați:
Florența Ghiță
București
Telefon: +40 744 644 004
E-mail: investor.relations@alro.ro
Note către editori:
Grupul ALRO
Companiile care fac parte din Grupul ALRO sunt: ALRO S.A. - producătorul de aluminiu, Alum S.A. - producătorul de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. - societatea de extracție a bauxitei, Vimetco Extrusion S.R.L. – producător de aluminiu extrudat, Conef S.A. – societate de tip holding și de management, Global Aluminium Ltd. - societate de tip holding și Bauxite Marketing Ltd – marketing, Vimetco Trading – vânzări de aluminiu. Având această structură, Grupul a creat un lanț de producție integrat, asigurând materiile prime pentru ALRO.
ALRO
ALRO este o subsidiară a Vimetco PLC (Republica Cipru), un producător global de aluminiu primar și prelucrat integrat vertical. Structura acționarilor ALRO este: Vimetco PLC (54,19%), Pavăl Holding (23,21%), Fondul Proprietatea (10,21%) și alții (12,38%).
ALRO este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați vertical, după capacitate, din Europa, având o capacitate de producție instalată de 265.000 tpa, 47.000 de tone pe an de aluminiu reciclat și cu o capacitate de 332.000 de tone pe an de aluminiu turnat și facilități de procesare de 130.000 de tone pe an de aluminiu laminat la cald și la rece și divizia de extrudare.
Principalele piețe de desfacere pentru produsele ALRO sunt Uniunea Europeană, dar Compania are exporturi și în SUA și Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calității și are certificatele NADCAP și EN 9100 pentru unitățile de producție pentru industria aerospațială, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metal Exchange – LME), cât și standardele internaționale pentru produsele laminate plate.
Începând cu data de 18 martie 2019, Comisia de Indici a Bursei de Valori București a aprobat includerea ALRO (codul ALR) în BET, indicele principal al pieței, iar în BET-TR (indice care include si dividendele distribuite). Acțiunile ALRO au fost listate la Bursa de Valori București încă din octombrie 1997 și ALRO reprezintă prima companie din industria aluminiului prezentă în cei doi indici.
Începând cu anul 2020, ALRO și Vimetco Extrusion sunt membre al ASI (Aluminium Stewardship Initiative), o asociație internațională care contribuie la îmbunătățirea durabilității în sectorul global al aluminiului.