ALRO publică Raportul Consolidat de Sustenabilitate pentru anul 2023
Vin, 06/28/2024 - 14:57
Slatina, 28 iunie 2024- ALRO S.A. (BVB: ALR, “Compania” sau “ALRO”), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție publică astăzi Raportul Consolidat de Sustenabilitate pentru anul 2023. Aceasta cuprinde contribuțiile Grupului în diverse domenii, inclusiv protecția mediului, educația, sănătatea și dezvoltarea comunităților locale.
„Strategia ALRO pe termen mediu și lung se are ca țintă Fabrica Verde, Fabrică a Viitorului, Inovatoare și Durabilă. Acest obiectiv se desfășoară pe mai multe paliere și cuprinde, de fapt, întreaga noastră activitate, sub toate aspectele sale“, a declarat Marian Năstase, Președintele Consiliului de Administrație al ALRO. „Ne concentrăm pe protecția mediului prin gestionarea responsabilă a deșeurilor, prin programe de reducere a consumului de apă, electricitate și gaze naturale, precum și prin programe de reducere a emisiilor, în conformitate cu cerințele în vigoare. Investim în tehnologie de ultimă generație care ne ajută nu doar să ne extindem gama de produse și de servicii oferite clienților, dar și să creștem eficiența operațională, cu impact pozitiv asupra mediului și asupra siguranței la locul de muncă”, a adăugat Marian Năstase.
Respectând cerințele impuse de legislația UE și națională, în conformitate cu cele mai bune tehnici disponibile (BAT), Grupul ALRO a făcut progrese semnificative în mai multe domenii cheie în anul 2023:
- Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES): reducere semnificativă a emisiilor totale de GES în anul 2023, comparativ cu anul precedent;
- Gestionarea responsabilă a deșeurilor: procentul deșeurilor valorificate, reciclate și recirculate a atins 95,55%;
- Reciclarea apei: Acțiunile Grupului sunt direcționate către atingerea unui nivel de recirculare a apei industriale de peste 80%.
- Sprijinul comunitar: Grupul ALRO a sprijinit diverse inițiative comunitare prin contribuții valoroase, acoperind domenii precum educația, sănătatea, bunăstarea comunității și dezvoltarea tinerilor, dar și protecția mediului înconjurător. Contribuția totală pentru 2023 este în valoare de 9.391.038 RON.
„ALRO a trecut prin transformări esențiale de la începutul activității sale și până acum. Dacă la început producea circa 8.000 de tone de aluminiu, cu accent pe lingouri, acum avem o capacitate anuală de producție de aluminiu electrolitic de 265.000 de tone și un portofoliu diversificat de produse destinate unor piețe elitiste“, a declarat Gheorghe Dobra, director general ALRO. „Iar toată această transformare a avut o componentă esențială – eficiența energetică și protecția mediului. Așa a luat naștere, în 2013, secția Eco-Topitorie, facilitatea de reciclare a deșeurilor de aluminiu care a fost în continuă dezvoltare. Anul trecut, spre exemplu, am inaugurat o investiție de 11 milioane de dolari aici, care ne-a ajutat să creștem cantitățile de deșeuri de aluminiu reciclate și re-topite, până la 100.000 de tone pe an. Concret, reintroducem aluminiul în circuitul de producție cu un consum de energie cu aproximativ 95% mai mic comparativ cu tehnologia primară, prin electroliză. Acest lucru înseamnă, de asemenea, reducerea impactului asupra mediului al activităților noastre de producție“, a adăugat Gheorghe Dobra.
Acest raport este disponibil în secțiunea de sustenabilitate a site-ului web al ALRO: Rapoarte de sustenabilitate | Alro și a fost întocmit în conformitate cu legislația românească privind raportarea nefinanciară, Ordinele Ministerului Finanțelor Publice (MPF) nr. 1938/2016 și nr. 2844/2016 și în conformitate cu standaredele Global Reporting Initiative (GRI) Core Option și GRI G4 Mining and Metals Sector Supplement.
Marian-Daniel NĂSTASE | Gheorghe DOBRA |
Președintele Consiliului de Administrație | Director General |
Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați:
Florența Ghiță
București
Telefon: +40 744 644 004
E-mail: investor.relations@alro.ro
Note către editori:
Grupul ALRO
Companiile care fac parte din Grupul ALRO sunt: ALRO S.A. - producătorul de aluminiu, Alum S.A. - producătorul de alumină, Vimetco Extrusion S.R.L. – producător de aluminiu extrudat, Conef S.A. – societate de tip holding și de management, Vimetco Trading – vânzări de aluminiu si CCGT- Power Isalnita - asociat.
ALRO
ALRO este o subsidiară a Vimetco PLC (Republica Cipru), un producător global de aluminiu primar și prelucrat integrat vertical. Structura acționarilor ALRO este: Vimetco PLC (54,19%), Pavăl Holding (23,21%), Fondul Proprietatea (10,21%) și alții (12,39%).
În funcție de capacitate, ALRO este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați vertical din Europa, având o capacitate de producție instalată de 265.000 tpa de aluminiu electrolitic, o capacitate de reciclare deseuri aluminiu de 100.000 tpa, rezultând o producție de metal lichid reciclat de 94.000 tpa. Capacitatea Turnătoriei de aluminiu este de 315.000 tpa precum și facilități de procesare de 140.000tpa, în aluminiu laminat la cald și la rece și divizia de extruziune.
Principalele piețe de desfacere pentru produsele ALRO sunt Uniunea Europeană, dar Compania are exporturi și în SUA și Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calității și are certificatele NADCAP și EN 9100 pentru unitățile de producție pentru industria aerospațială, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metal Exchange – LME), cât și standardele internaționale pentru produsele laminate plate.
Începând cu anul 2020, ALRO și Vimetco Extrusion sunt membre ale ASI (Aluminium Stewardship Initiative), o asociație internațională care contribuie la îmbunătățirea durabilității în sectorul global al aluminiului. În 2023, ALRO si Vimetco Extrusion a obținut prima certificare ASI Performance Standard V3 (Versiunea a 3-a) din Europa.