Alro a înregistrat o pierdere netă ajustată preliminară de 78 milioane de lei*, în 2013
Mar, 02/18/2014 - 00:54
Date financiare și operaționale*
- Cifră de afaceri de 2,02 miliarde de lei, față de 2,3 miliarde de lei în 2012
- Pierdere netă ajustată de 78 milioane de lei, faţă de un profit net ajustat de 123 milioane de lei în 2012
- EBIT negativ de 21 milioane de lei, față de un EBIT pozitiv de 286 milioane de lei în 2012
- Investiţii de 70 milioane de lei pentru creșterea eficienţei energetice şi a competitivităţii Companiei
Slatina, 17 februarie 2014 – Alro S.A. (BVB: ALR, “Compania” sau “Alro”), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, a înregistrat la 31 decembrie 2013 o pierdere netă preliminară*, în conformitate cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS) de 76 milioane de lei*, în comparație cu o pierdere de 155 milioane de lei (restatată), în 2012. Având în vedere volatilitatea semnificativă a instrumentelor financiare derivate încorporate în contractul de achiziție energie, începând cu primul trimestru al anului 2013, Conducerea Companiei a decis că, rezultatul net ajustat reprezintă un indicator mult mai relevant pentru a urmări performanța Companiei.
Pierderea netă ajustată preliminară pentru anul financiar 2013 este de 78 milioane de lei, faţă de un profit net ajustat de 123 milioane de lei în 2012.
"Alro activează pe o piață globală, în care prețul aluminiului este stabilit de LME (Bursa de Metale de la Londra) și noi nu putem transfera clienților costurile suplimentare generate de schema de supracompensare a sectorului de energie regenerabilă", a declarat Marian Năstase, Președintele Consiliului de Administrație al Alro S.A. ‘“Rezultatele financiare ale Companiei pentru anul 2013 au continuat să fie afectate de o serie de factori, externi companiei, și anume, taxele împovărătoare cu energia (certificate verzi, taxa de cogenerare etc.). În ciuda acestui context nefavorabil, anul trecut, Alro și-a păstrat angajamentul față de strategia sa de investiții și a reusit și să-și restructureze operațiunile, astfel încât să-și mențină în funcțiune toate capacitățile de producție, dar și cota de piață, într-un mediu fragil în care 11 producători de aluminiu s-au închis, începând cu anul 2003, numai în Europa. Eforturile noastre de a rămâne competitivi, împreună cu eforturile autorităților de a menține sub control viteza accelerată de creștere a subvenției pentru sectorul energiei regenerabile au fost aproape complet neutralizate prin explozia proiectelor fotovoltaice nou inițiate, care au crescut de la 48 MW la sfârșitul anului 2012, la 1150 MW la sfârșitul anului 2013, conform statisticilor publicate de autoritatea de reglementare. Prin urmare, această povară care era deja greu de susținut încă din 2013, ne-a adus în situația de a ne reevalua toate operațiunile pentru anul 2014, proces care este în prezent în curs de desfășurare", a mai adăugat Marian Năstase.
În 2013, rezultatele Companiei au fost influenţate de doi factori majori: costurile uriaşe cu eco-taxele generate de schema de supracompensare a sectorului de energie regenerabilă şi de accentuarea trendului descendent al preţului aluminiului pe piaţa internaţională. Astfel, în 2013, costurile totale cu energia au fost de 814 milioane de lei, din care 191 milioane de lei reprezintă costurile cu certificatele verzi şi taxa de cogenerare. Anul trecut, preţul final pe megawatt-oră plătit de Alro a fost de două ori mai mare decât media înregistrată la nivelul Uniunii Europene.
Pe lângă costurile cu energia pe plan local, Alro s-a confruntat, de asemenea cu un context nefavorabil şi pe piaţa internatională, deoarece preţul aluminiului la Bursa de Metale de la Londra a ajuns în cursul anului 2013 la o medie de 1.845 USD/ tonă, cu înregistrarea cel mai scăzut nivel din ultimii 4 ani, de 1.695 USD/ tonă în luna decembrie 2013, faţă de o medie de 2.018 USD/ tonă înregistrată în 2012. Având în vedere timpul mare de aşteptare al comenzilor la depozitele Bursei de Metale de la Londra, producătorii au fost compensaţi parţial, prin creşterea primelor, dar această practică nu va mai fi valabilă odată cu propunea de către LME a noi reguli de depozitare şi livrare ce vor intra în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2014.
Ca urmare, Compania a înregistrat un EBIT negativ de 21 milioane de lei, faţă de un EBIT pozitiv de 286 milioane de lei în 2012.
În încercarea sa de a diminua impactul negativ al acestor factori externi adverşi şi pentru a rămâne competitivă, Alro a investit anul trecut aprox. 70 milioane de lei (în creştere față de 56 milioane lei investiți în 2012), pentru creşterea eficienţei operaţiunilor, dezvoltarea capacităţilor de prelucrare a deşeurilor de aluminiu şi creşterea cantităţilor de produse cu valoare adăugată mare, în acelaşi timp, având în vedere şi modernizarea tehnologiei utilizate cu scopul de a-şi alinia echipamentele la nivelul tehnicii existente în acest moment pe plan mondial.
Mai mult decât atât, Alro a continuat să mizeze pe dezvoltarea sectorului de aluminiu procesat. Producţia totală de aluminiu primar a Companiei pentru 2013 a fost de 250.000 de tone, în timp ce producţia de aluminiu procesat a atins 71.000 de tone, în creştere cu 6.700 tone faţă de 2012. În 2013, Alro a raportat o creştere a vânzărilor pentru produsele cu valoare adăugată mai mare cu 6.300 de tone, în timp ce segmentul de aluminiu primar a raportat vânzări mai mici cu 5.400 de tone.
Rezultatele financiare preliminare sunt disponibile într-un document separat pe website-ul Alro S.A.: www.alro.ro
Pentru mai multe informaţii vă rugăm contactaţi:
Florenta Ghita
Premium Communication
București
Telefon +40 (0) 21 411 01 52
Email florenta.ghita@premiumpr.ro
Notă pentru editori:
Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. Alro este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa.
Principalele pieţe de desfacere pentru produsele Alro sunt Uniunea Europeană (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania şi România). Compania are exporturi în SUA şi Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calităţii şi are certificatele NADCAP şi EN 9001 pentru unităţile de producţie pentru industria aerospaţială, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metals Exchange – LME), cât şi standardele internaţionale pentru produsele laminate plate.
Conţinutul site-ului www.alro.ro nu este încorporat şi nu face parte, în niciun fel, din acest anunţ.
* Profitul / (pierdere) net ajustat reprezintă profit / (pierderea) net al Companiei plus / (minus) deprecierea activelor fixe, plus / (minus), pierderea / (câştigul) de instrumente financiare derivate care nu se încadrează în contabilitatea operaţiunilor de acoperire a riscurilor , plus / (minus) impozitul amânat.
Cifrele pentru Alro S.A. incluse în acest comunicat de presă reprezintă rezultatele preliminare şi neauditate ale Companiei pentru anul financiar încheiat la data de 31 decembrie 2013, întocmite în conformitate cu IFRS şi nu cuprind efectul unor eventuale deprecieri a activelor financiare. Mai mult decât atât, la data acestui comunicat de presă, modelul de evaluare al instrumentelor financiare derivate încorporate în contractul de achiziţie de energie este încă analizat şi revizuit de auditorii Companiei. Ca urmare, rezultatele finale auditate ale Alro pot diferi semnificativ faţă de cele incluse în acest comunicat de presă.