ALRO a înregistrat o cifră de afaceri consolidată preliminară de 2,8 miliarde RON în 2019
Lun, 02/24/2020 - 08:40
• Tendințele internaționale actuale ale cererii și prețurilor au continuat să fie influențate de încetinirea creșterii economice și de conflictele comerciale;
• Piața aluminei a fost afectată de producția în exces care a dus la scăderea prețurilor în 2019;
• În 2019, piața de energie în România a rămas extrem de volatilă și a dus la niveluri foarte ridicate de prețuri care au avut un impact negativ direct asupra consumatorilor finali, în general și asupra consumatorilor energo-intensivi, precum ALRO, în special;
• Volum în creștere al vânzărilor de aluminiu primar în 2019, față de 2018 și la nivel trimestrial (+ 6% în trimestrul IV 2019, față de trimestrul IV 2018);
• Produsele laminate plate („FRP”) au crescut în termeni cantitativi (+ 3,6%) față de 2018, plăcile cu 5% (mai mult de 2.200 tone) și benzile cu 13% (mai mult de 1.970 tone)
• Creșterea vânzărilor de bauxită către terți, + 88% în termeni cantitativi în 2019 față de 2018;
• 25 de cuve de electroliză AP12LE parte a proiectului inițiat în 2018 cu Rio Tinto Aluminium Pechiney, care urmărește îmbunătățirea suplimentară a eficienței energetice, au fost puse în funcțiune în 2019, iar programul va fi continuat în anii următori, până când toate cuvele de electroliză vor fi modificate conform noii tehnologii.
Slatina, 24 februarie 2020 – ALRO S.A. (BVB: ALR, „Compania” sau “ALRO”), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție, își anunță astăzi rezultatele financiare preliminare consolidate pentru anul 2019. Grupul a înregistrat o cifră de afaceri de 2,8 miliarde lei, în scădere cu 7% față de 2018, un EBIT de 99 milioane RON și o pierdere netă de 68 de milioane de lei, ca urmare a unor factori adverși, locali și internaționali, cum ar fi conflictele comerciale, producția în exces, nivelurile mai scăzute ale cererii, cotației LME și prețurilor mai mari pentru utilități în cursul anului 2019.
„Deși am continuat, pe tot parcursul anului 2019, să dezvoltăm, să producem și să vindem produse cu valoare adăugată mare și foarte mare („PVAM” și „PVAFM”), rezultatele noastre financiare au fost afectate negativ de diverși factori externi, cum ar fi piața internațională caracterizată printr-o cerere și prețuri încetinite sau costul energiei care a continuat să fie volatil și în creștere”, a declarat Marian NĂSTASE, președintele Consiliului de Administrație al ALRO. „La scară globală, piața aluminiului a fost afectată, în 2019, de o scădere cu 15% a cotației LME, față de 2018, de politica internațională, cum ar fi tarifele americane la import, constrângerile din China, negocierile Brexit, toate acestea determinând clienții din piața de aluminiu să aibă un comportament prudent, care a avut un impact semnificativ asupra rezultatelor noastre în 2019. Pe piața locală din România, ne-am confruntat in plus si cu alte condiții adverse derivate în principal din prețurile prohibitive ale energiei.”
O evoluție similară a existat și în ultimul trimestru al anului 2019, când Grupul ALRO a raportat o pierdere netă de 45,6 milioane RON comparativ cu un profit net de 11,8 milioane RON înregistrat în T4 2018. La nivelul ALRO, aceeași tendință a fost vizibilă în ultimul trimestru din 2019, iar compania a raportat o pierdere netă de 43 de milioane de lei, comparativ cu un profit net de 23 de milioane de lei în T4 2018.
În ceea ce privește factorii care afectează piața locală din România, în special prețurile la energie, la sfârșitul lunii decembrie 2019, Guvernul României a emis o Ordonanță de urgență pentru modificarea OUG nr.115/2011 prin care Guvernul României se angajează să implementeze o schemă de ajutor de stat pentru compensarea marilor consumatori de energie cu privire la o parte din costurile lor cu emisii indirecte. Schema de ajutor de stat este o transpunere a prevederilor rezultată din Ghidul UE ETS 2012/C 158/04.
Astfel de scheme europene sunt în vigoare începând cu 2012 și sunt deja aplicate în 12 state europene - Germania, Franța, Spania, Norvegia, Finlanda, Ungaria, Grecia, Letonia se numără printre aceste state - în care ALRO are concurenți puternici. Acest sistem oferă subvenții directe pentru compensarea costurilor aferente emisiilor de gaze cu efect de seră trecute în prețul electricității, pentru agenții economici din diverse domenii de activitate, cu scopul de a le păstra competitivitatea.
Ghidul European definește și lista sectoarelor industriale care se califică pentru subvenția directă, precum și formula de implementare, în cele mai mici detalii.
Pentru ALRO, precum și pentru companii din alte 15 sectoare industriale românești, și opt sub-sectoare (așa cum sunt ele reglementate de Ghidul UE ETS 2012/C 158/04), aceste compensații au rolul de a contracara prețul foarte mare al energiei în costurile totale. Mai mult, fondurile pentru compensarea efectivă provin din veniturile obținute în urma licitării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite în mod gratuit de UE României. Astfel, schema este susținută direct prin acest mecanism implementat în Uniunea Europeană și nu afecteză restul consumatorilor români.
În ciuda acestor condiții adverse, ALRO și grupul din care face parte au continuat, în 2019, să investească în eficiență energetică, protecția mediului și în dezvoltarea și fabricarea de produse cu valoare adăugată mare și foarte mare. Astfel, grupul și-a continuat strategia de a atinge statutul de Fabrică Verde, Fabrică a Viitorului, Inovatoare și Sustenabilă, cu emisii și deșeuri aproape de zero. În 2019, unul dintre cele mai notabile rezultate ale strategiei Grupului ALRO în ceea ce privește eficiența energetică și protecția mediului a fost punerea în funcțiune a 25 de cuve de electroliză bazate pe tehnologia AP12LE (Aluminium Pechiney Low Energy), care au un impact important asupra cantității de energie consumată. Acesta este rezultatul acordului semnat cu Aluminium Pechiney, parte din Rio Tinto Aluminum („RTA”) în septembrie 2018. În prezent, acest proiect își arată rezultatele așteptate, iar compania se angajează să îl continue în anii următori până când toate cuvele de electroliză vor fi modificate conform noii tehnologii.
Mai mult, în ciuda mediului dificil din 2019, grupul a rămas angajat în strategia sa pe termen lung de creștere a producției de PVAM și PVAFM. Grupul a vândut produse procesate în cantități mai mari cu 1.000 de tone față de 2018, în mare parte plăci de aluminiu și cu 920 de tone mai multe produse primare (în special sârmă). Aceasta este o realizare notabilă în circumstanțele actuale ale concurenței ridicate din partea producătorilor chinezi și a cantităților mari de metal redirecționate către piața Europei în locul SUA.
Aceste rezultate financiare preliminare nu sunt auditate și sunt disponibile într-un document separat pe site-ul Companiei, categoria Relații cu Investitorii, secțiunea Rapoarte http://www.alro.ro/ri/rapoarte-alro.
1 EBITDA: reprezintă profit înainte de impozitare, de alte câștiguri și pierderi financiare, de amortizare și depreciere;
2 Rezultatul net ajustat reprezintă rezultatul net plus/(minus) cheltuiala/(venit) cu/din deprecierea imobilizărilor, plus/ (minus) pierdere/(caștig) din instrumente financiare derivate care nu se califică pentru aplicarea contabilității de acoperire a riscurilor, plus/(minus) cheltuieli/(venit) cu/din impozitul pe profit amânat.
Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați:
Florența Ghiță
București
Telefon: +40 744 644 004
Email: investor.relations@alro.ro
Note către editori:
Grupul ALRO
Companiile care fac parte din Grupul ALRO sunt: ALRO S.A. - producătorul de aluminiu, Alum S.A. - producătorul de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. - societatea de extracție a bauxitei, Vimetco Extrusion S.R.L. – producător de aluminiu extrudat, Conef S.A. – societate de tip holding și de management, Global Aluminium Ltd. - societate de tip holding și Bauxite Marketing Ltd - marketing. Având această structură, Grupul a creat un lanț de producție integrat, asigurând materiile prime pentru ALRO.
ALRO
ALRO este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar și procesat, integrată pe verticală. ALRO este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitate, având o capacitate de producție instalată de 265.000 tpa.
Principalele piețe de desfacere pentru produsele ALRO sunt Uniunea Europeană, dar Compania are exporturi și în SUA și Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calității și are certificatele NADCAP și EN 9100 pentru unitățile de producție pentru industria aerospațială, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metal Exchange – LME), cât și standardele internaționale pentru produsele laminate plate.
Începând cu data de 18 martie 2019, Comitetul Indicilor al Bursei de Valori București a aprobat includerea ALRO (codul ALR) în BET, indicele principal al pieței, iar în BET-TR, indicele care include si dividendele acordate de companiile din BET. Indicele BET va include astfel 16 societăți, ceea ce este o premieră în istoria pieței locale de capital și reprezintă o diversificare fără precedent a sectoarelor reflectate de indice. Acțiunile ALRO au fost listate la Bursa de Valori București din octombrie 1997, iar în urma acestei decizii, ALRO devine prima companie din industria aluminiului prezentă în cei doi indici.